Hayatınızı farklı bir ülkeye taşımak istiyor ve gideceğiniz ülkede iş bulamamaktan endişeleniyor olabilirsiniz. Fakat işiniz size ait ve deneyim sahibi olduğunuz bir alanda ise kendi işinizi kurmayı düşünebilirsiniz. Yurt dışında iş yeri sahibi olabilmek için izlemeniz gereken bazı adımlar olduğunu ve belirli prosedürler takip etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Özellikle Almanya gibi bürokratik ülkelerde yapmanız gereken çok fazla evrak işi olacaktır. Bu süreci en hızlı ve kolay şekilde tamamlamak için Almanya’da İş Kurma Adımları konusunda bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
Şirket Tipini Nasıl Belirlerim
Almanya’da İş Kurma Adımları pek çok farklı prosedür içermektedir. Şirketinizi kurmadan önce sizin için en hesaplı ve gelir elde edecek şirket tipinin ne olduğuna karar vermeniz gerekmektedir. Bu konuda karşınıza çıkacak iki seçenek bulunmaktadır. Bu seçeneklerden ilki şahıs şirketi ikincisi ise ortaklı şirkettir. Şahıs şirketinde tüm yetki sizde olurken ortaklar olduğunda bu yetkiler bölünecektir. Ayrıca iki farklı şirket tipi için farklı kayıt prosedürleri bulunmaktadır.
Almanya’da İş Kurmak İçin Gerekli Vize
Almanya’da İş Kurma Adımları arasında karşınıza çıkabilecek engellerden bir diğeri de vize olacaktır. Bağlı olduğunuz ilin konsolosluk ya da büyükelçiliklerinden ihtiyacınız olan vize türü ve gerekli belgeler ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. İş kurmak için yatırımcı vizesi almak sizin için en mantıklı seçenek olacaktır.
Oturma İzni Alma
Almanya’ya yatırımcı vizesi ile gidip şirket açmaya karar vermiş olabilirsiniz. Şirketinizle ilgili bürokratik işlemleri tamamladıysanız ve şirket açma onayı aldıysanız, Almanya Federal Cumhuriyeti size oturma izni de sağlayacaktır. Oturma izni almak için iş yeri sahibi olduğunuzu kanıtlamalı ve işinizde istikrarlı bir başarı yakalamanız gerekmektedir. Almanya’da İş Kurma Adımları arasında oturma izni alma en kolay adımlardan bir tanesidir.
Almanya’da İkamet Kaydı Yaptırma
İkamet kaydı turistik amaçlı gezi dışında diğer vize türleri ile Almanya’ya giriş yapmış olan ve burada belirli bir süre kalacak herkesin yaptırmasının zorunlu olduğu bir işlemdir. İkamet kaydı Almanya’ya girişinizden sonraki iki hafta içinde yapılmalıdır. Almanya’da İş Kurma Adımları arasında istenen en önemli ön koşulu ikamet kaydı oluşturmaktadır.
İş Yeri İçin Hesap Açma
Bankaların işleyişinde var olan bir kural olan kişisel hesabı iş yeri hesabı olarak kullanamama kuralı Almanya için de geçerlidir. Bu nedenle iş yeri açarken vergi ödemek ve diğer para işlemleriniz için bir banka hesabı açmanız gerekmektedir. Banka hesabı açarken şirket hesabı olduğunu belirtmeniz gerekmektedir. Almanya’da İş Kurma Adımları içerisinde olmazsa olmazlardan bir tanesi de banka hesabıdır.
Vergi Dairesi Kaydı ve Sigorta
Şirketiniz açtıktan sonra bir vergi dairesine kaydolmanız çok önemlidir. Almanya’da vergi konusunda çıkabilecek pürüzler ilerleyen dönemlerde büyük sıkıntılar yaşamanıza sebep olabilir. Kayıt için sizden başlangıçta belli bir meblağ kayıt ücreti talep edilmektedir. Daha sonra toplam gelirinize bağlı olarak düzenli bir ücret ödemesi tarafınızdan talep edilecektir. Şirketiniz için sigorta ödemesi yapmaktır. Sigorta işleri için bir sigorta şirketi ile anlaşmanız sizin için iyi olacaktır.