Almanya, dünyanın en çok tercih edilen turistik yerlerinden biridir ve çoğunlukla vize işlemleri basittir. Almanya’ya seyahat edecekler; seyahat amacına uygun vize türlerine başvuru yaparak, buna göre gerekli evraklar hazırlamalıdır.
Vize Prosedürü
Almanya’ya seyahat edecek Türk vatandaşları, Alman Hükümeti’nin belirlediği vize prosedürü talimatlarını yerini getirmek zorundadır. Alman Hükümeti; tüm ziyaretçilere 90 güne kadar kalmaları için vize verirken, ziyaretçilerin; başvuru formunu doldurması, pasaportu, dönüş bileti, otel rezervasyon onayı, seyahat programı gibi belgeleri ibraz etmesi gerekir.
Almanya’ya geçerli pasaport, en az 3 aylık geçerli vize, en az 3 ay geçerli aşı sertifikası ile giriş yapılabilir. Ziyaretçiler Almanya’ya geldikten sonra, 2 gün içinde ikamet yerlerini ibraz etmeleri ve 3 aydan fazla kalmaları durumunda, oturum iznine başvurmaları gerekir.
Bunun yanında; tüm dünyanın etkilendiği covid-19 pandemisi nedeniyle; vize prosedüründe bazı zorunlu kısıtlamalar, gerekli test ve aşı belgeleri de bu prosedürlerin içinde yer alır.
A. Schengen Vizesi (C Tipi Vize, 6 Ay İçinde 90 Güne Kadar Kısa Süreli Kalış)
Seyahat amacına uygun şekilde tek tip Schengen vizesi içinde yer alan C tipi vize; 6 aylık süre içinde sadece 90 güne kadar kalma izni veren, kısa süreli kalışlar için geçerli vize türüdür. Tek girişli, çift girişli ve çok girişli vize olarak verilir. Vize geçerliliğine bağlı olarak; Schengen Bölgesi’nde belirli süre bulunulmasını sağlar.
- Tek girişli vize: Vize sahibinin sadece 1 kez, Almanya’ya giriş yapmasına izin veren vize türüdür. Schengen Bölgesi’nden çıkıldığında; izin verilmiş süre bitirilmemiş dahi olsa, tekrar giriş yapılamaz.
- Çift girişli vize: Vize sahibinin Almanya’ya 1 giriş ve 1 çıkış yapma imkânına sahip olduğu vize türüdür. Vize sahibi Almanya’dan ayrıldığında, 1 kere daha giriş yapmaya hakkı vardır. İkinci kez Almanya’dan çıkış yapıldığında, bir daha giriş yapılması mümkün olmayacaktır.
- Çok girişli vize: Vize sahibinin birçok sefer Almanya’ya giriş/çıkış yapabildiği vize türüdür. 1 yıllık, 3 yıllık ve 5 yıllık çok girişli vize verilebilir.
Almanya Schengen Bölgesi’ne giriş yapacak kişiler; seyahat kısıtlamaları göz önüne alınarak, gerekli vize evraklarının yanında, farklı evrakları da yetkililere sunmak zorundadır.
- İş seyahatleri için gereken beyanname
- Tıbbi tedavi amaçlı seyahatler için beyanname
- İlgili kişiyle evli olmayan hayat arkadaşları için beyanname
Seyahat amacına bağlı olarak seyahat kısıtlamaları dahilinde, herhangi bir istisnai durum söz konusu ise; kişinin bu istisnai sebebi kanıtlayabileceği belgeyi, yetkililere ibraz etmesi gerekir.
B. Ulusal Vize (D Tipi Vize, 90 Günden Fazla Olan Uzun Süreli Kalış)
Ulusal vize D tipi vize, 90 günden fazla olan uzun süreli kalışlar için verilen vize türüdür. Schengen ülkelerinde 90 günden fazla olan (örn. 1 yıla kadar); eğitim, iş ya da oturum için verilen vizedir.
Vize sahibine; ilk seçilen Schengen ülkesi dışında, farklı Schengen ülkelerinde 180 gün süresince ve vize geçerlilik süresince 90 günden fazla seyahat etme ve konaklama izni sunar.
Uzun süreli kalışlar için yapılan vize başvurularında, bazı durumlara göre ek belgeler istenmekte ya da asgari ikamet süresi geçerli olmaktadır. Bu yüzden bazı talimatlara uyulması gerekir.
İkamet izin süresi dolar ya da belge kaybedilirse
Vize sahibinin ikamet izin süresinin dolması ya da durumu ya da meslek grubuna ait belgenin kaybedilmesi durumunda; koşullar ve beyan edilmesi gereken belgeler hakkında bilgi alınması gerekir.
Hızlandırılmış nitelikli iş gücü süreci ön onay prosedürü
Hızlandırılmış niteliğe sahip iş gücü sürecinde ön onay prosedürü olarak İkamet Kanunu 81a maddesi uygulanır. Bu prosedür; ülkeye yeniden giriş yapmak ya da aile birleşimi gibi, ön onayın gerektiği durumlarda geçerliliği yoktur.
Böyle bir durum söz konusu olduğunda; öncelik sırası, işlemler hakkında bilgi almak ve ikamet edilen bölgeye göre Ankara Konsolosluğu, İzmir Konsolosluğu ya da İstanbul Konsolosluğu ile iletişime geçerek, gerekli bilgileri almaktır.
Üniversite eğitimi, aile birleşimi, çalışma ya da mavi kart
Diğer vize amaçları arasında bulunan üniversite eğitimi, aile birleşimi, çalışma ya da mavi kart başvurusu yapılacağı zaman; kişinin durumuna uygun olan yasal çerçeveler belirlenir.
Vize başvurusu için gerekli evraklar hakkında detaylı bilgiler verilir ve vize başvurusu yapacak aile fertleri de bu kapsama dahil edilir. Bunun yanında Almanya’ya giriş izni ile ilgili karar; münhasıran polis kontrolü olarak belirlenmiş sorumlu makam tarafından verilir. Bu konuda Almanya’ya giriş için konulmuş tüm giriş kısıtlamaları dahilinde, istisnai durumların kanıtlandığı belgelerin, diğer belgelerle birlikte beyan edilmesi zorunludur.
Dijital Giriş Kaydı
Türkiye’nin 18 Ağustos 2021 tarihinden itibaren yüksek risk bölgesi olarak sınıflandırılmış olması dolasıyla; geçerli talimatlara uyulmalıdır. Bunun yanında 10 gün süresince Türkiye’nin dışında virüs varyasyonları bölgesinde bulunulmuş ise; virüs varyasyonları bölgesi için geçerli olan talimatlara uyulması zorunlu kılınmıştır.
Almanya’ya giriş yapmak için; dijital giriş kaydı yaptırılması gerekir. Ülkeye giriş kaydı ise yalnızca www.einreiseanmeldung.de web sayfası üzerinden, herhangi bir ücret vermeden yaptırılabilir.
Ülkeye girişlerde sadece bu sayfa üzerinden yapılarak onay alınmış belgeler, ülke kontrol noktalarında geçerli sayılır. İstisnai durumlar göz önünde bulundurulduğunda; dijital giriş kaydı yaptırılması mümkün olmamışsa, yolcuların A4 kâğıt formatında hazırlanmış, yedek bildirim formu doldurup, bu belgeyi yetkililere ibraz etmeleri gerekir. Aynı zamanda Almanya’ya girişlerde farklı dil yedek bildirim formları için gerekli detaylı bilgiler ise Federal Sağlık Bakanlığı web sitesi üzerinden öğrenilebilir.
Son 10 gün içinde herhangi bir yüksek risk bölgesinde ya da virüs varyasyonları bölgesinde bulunan ve Almanya’ya seyahat etmek isteyen kişiler; Almanya’ya giriş yapmadan önce, kaydolmak ve bu kayıt belgesini giriş yaparken ibraz etmek zorundadır. Ancak bu belgenin zorunlu olmadığı durumlar da vardır.
Buna göre; Almanya’dan transit geçiş yapan ve ülkeyi en kısa yoldan terk edecek kişiler ile, yüksek risk bölgesi ya da virüs varyasyonları bölgesinden konaklamadan sadece geçiş yapacak kişiler, kayıt belgesi göstermek zorunda değildir.
Giriş Kısıtlamaları
Türkiye’den Almanya’ya seyahat etmek isteyen vatandaşlar için giriş kısıtlamaları geçerlidir. Özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 virüsü nedeniyle, Türkiye’den Almanya’ya seyahatlerde, bazı kısıtlamalar söz konusudur.
Bu kısıtlamalar sadece vizeli girişler için değil, vizesiz girişler için de geçerlidir. Bunun yanında aşı durumu ve seyahatin hangi amaçla yapıldığına bağlı olarak, vize işlemlerinde bazı istisnalar da bulunur.
Sözü geçen istisnai durumlar;
- Zorunlu nedenlerle ülkeye giriş yapmak için, tüm doz aşıların yapılmış olması gerekir. Tüm doz aşılarını olmayan kişilerin de giriş yapması mümkündür.
- Zorunlu neden olmadan ülkeye giriş, tüm doz aşılarını olmuş kişiler için mümkün olurken; tüm doz aşılarını olmayan kişiler için mümkün değildir.
Tüm doz aşılarını olan kişiler;
EMA olarak bilinen Avrupa İlaç Ajansı tarafından onay almış koronavirüs SARS-COV-2’ye karşı tüm aşı dozlarını yapan kişiler, Türkiye’den Almanya’ya ziyaret ya da turistik amaçlı olarak seyahat edebilir.
Aynı zamanda vatandaşların Almanya’ya seyahat planı yaparken; PEI Paul Ehrlich Enstitüsü tarafından web sitelerinde yayınlanan aşılardan biriyle aşılanmış olmaları ve yapılan son dozun üzerinden, en az 14 gün geçmiş olması da zorunludur.
Bu durum Avrupa İlaç Ajansı’nın onayladığı aşılar için geçerli olurken; gerekli testler yapıldığında, karşılaştırılabilir koruma standardına uygun olan aşıların da bu kapsama alınması için planlamalar yapılmaktadır.
Covid-19 için tüm doz aşılarını tamamlayan kişiler, ülkeye giriş yaparken, aşıların tamamlandığına dair belgeyi göstermek zorundadır. Buna göre Almanya’ya giriş yapmak için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.
Almanya’ya giriş yaparken; Avrupa Birliği’ne ait olan Covid sertifikası ya da muadilinin, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İngilizce ya da İtalyanca olarak dijital ya da A4 formatında aşı belgesi olarak sunulmalıdır.
Vatandaşların göstermek zorunda olduğu aşı belgesi içinde;
- Aşını adı ve hangi hastalığa karşı yapıldığı;
- Aşıyı yapan ya da sertifikayı düzenleyen yetki almış kurum ya da kuruluşun kimliğini belirtecek bir sembol ya da sertifikayı düzenleyen kişinin adı ve soyadı;
- Aşı olan kişinin adı ve soyadı, doğum tarihi, aşılanma tarihi, kaç doz olduğu gibi bilgilerin bulunması gerekir.
A. Almanya’ya Girişte Test Zorunluluğu
Almanya’ya girişte test zorunluluğu ve aynı zamanda dijital giriş kaydı gerekir. Bazı durumlarda ise ülkeye giriş yaparken; covid-19 test sonucunun gösterilmesi gerektiği ve karantina uygulamalarına uyulması zorunluluğu vardır.
Almanya’ya giriş yapmadan önceki son 10 gün süresince Türkiye’de bulunulduysa gerekli testlerin yaptırılması ve bunların yetkilileri gösterilmesi zorunludur. Buna göre;
- Tüm doz aşıları tamamlanmış ve hastalığı atlatmış kişilerde, ülkeye giriş kaydı zorunludur. PCR testi için, Türk makamlarının talimatları dikkate alınır. Karantinaya gerek yoktur.
- Hastalığı geçirmeyen ve aşıları tam olmayan kişilerde, ülkeye giriş kaydı ve PCR testi zorunludur. 10 günlük karantina süresinde, 5.günün sonunda karantina gününün kısalması gibi olasılık da vardır.
- 12 yaş altındaki çocuklar için, ülkeye giriş kaydı zorunlu tutulur. PCR testi için Türk makamlarının talimatları dikkate alınırken; karantina süresi 5 gün olacaktır.
Bunun yanında Almanya’ya girişte test zorunluluğundan muaf olunan durumlar da vardır. Buna göre nakliye personelleri, bekleme/konaklama yapmadan Almanya’dan transit geçiş yapacaklar, test sonucu göstermek zorunda değildir.
B. Almanya’ya Girişte Aşı Belgesi Zorunluluğu
Almanya’ya girişte aşı belgesi zorunluluğu bulunuyor. 12 yaşını dolduran kişiler, Almanya’ya giriş yaptıklarında, bazı belgeleri göstermek zorundadır.
- Negatif covid-19 testi sonucu: Virüs varyasyonları bölgesinde bulunan kişiler, Almanya’ya girişlerinde negatif covid-19 test sonucu göstermek zorundadır. Aşı belgesi ya da enfeksiyonun geçirilip atlatıldığına dair belge bu test sonucu olmadan yeterli olmayacaktır.
- Aşı belgesi, enfeksiyonun atlatıldığını gösterir belge ya da negatif covid-19 test sonucu: Farklı bölgelerden Almanya’ya giriş yapıldığında; hangi kategoriye ayrılmışsa, kullanılan ulaşım aracından bağımsız şekilde bu testleri göstermek zorundadır.
Bu belgeler her koşulda; Almanya’ya giriş yapan kişinin yanında hazır bulundurulmalıdır. Uçak yoluyla seyahat yapılıyorsa; yetkililer tarafından istenmesi durumunda, yolculuk öncesinde hangi havayolu şirketiyle gidiliyorsa, o havayolu şirketine gösterilmesi zorunludur.
Bunun yanında Almanya’ya girişlerde aşı belgelerinde aranan bazı nitelikler vardır. Buna göre;
Yapılan testi negatif çıkanlar;
PCR, Poc-PCR testleri nükleik asit test yöntemiyle yapılır. Yapılan bu testlerin sonuçları negatif çıktığında, test sonuçları; İspanyolca, Almanca, İtalyanca, İngilizce ve Fransızca dillerinde hazırlanmış olmalıdır.
Almanya’ya giriş saatinden en fazla 72 saat öncesinde, yani sürüntü örneğinin alındığı saat itibari göz önünde bulundurularak, bu testin yaptırılmış olması gerekir. Negatif antijen test sonucu da bu teste alternatif olarak kabul görmektedir.
Negatif antijen test sonucu da yine Almanca, Fransızca, İtalyanca, İngilizce ya da İspanyolca dillerinden biriyle alınmalıdır. Almanya’ya seyahat edecek kişi; risk bölgesinde bulunmuş ya da yüksek insidans bölgesi içinde kalmışsa; test ülkeye girişten, en fazla 48 saat içinde yapılmış olmalıdır.
Eğer virüs varyantı bölgesinde bulunulmuş ise test, Almanya’ya girişten en fazla, 24 saat öncesinde yaptırılmalıdır.
Aşı olanlar
Dijital formatta ya da A4 formatında hazırlanmış covid-19 aşılarının yapıldığına dair belge; Almanca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca ya da Fransızca dillerinde hazırlanmalıdır.
Aşılamaların ise; Paul Ehrlich Enstitüsü (PEI) web sayfasında belirtilen aşılardan biriyle yaptırılmış olması ve aşılamanın dozu, en az 14 gün önce gerçekleşmelidir.
Enfeksiyon atlatanlar
Almanya’ya seyahat etmek isteyen ve enfeksiyon atlatmış kişiler ise; en az 28 gün ve en fazla 6 ay önce pozitif test sonucu almış olmalıdır.
C. Almanya’ya Girişte Hastalığın Geçirildiğine Dair Belge Gösterme Zorunluluğu
Covid-19 hastalığını geçiren kişiler; hastalığın geçirildiğine dair belge gösterme zorunluluğu kapsamındadır.
Covid-19 hastalığını geçirip iyileşmiş olanlar için, tek doz aşı gereklidir. Hastalığı geçirip iyileşen kişiler; aşılama sürecini tamamladıklarına dair belge için, aşılama öncesi koronavirüs SARS-Cov-2 hastalığına yakalandıklarını belgelemek zorundadır.
Bunun için PCR test sonucu gösterilmelidir. Hastalığı geçiren kişilerin iyileştiklerini gösterir belge; dijital ortamda hazırlanmalı ya da basılı olarak Almanca, İspanyolca, İngilizce, İtalyanca ya da Fransızca olarak hazırlanmış olmalıdır.
- Daha 12 yaşını doldurmayan ve aşı olmayan çocuklar; PCR ya da Antijen testi ve tüm doz aşılarını olan ebeveyn eşliğinde ülkeye giriş yapmaları gerekir.
- Daha 6 yaşını doldurmayan çocuklar için, test sonucuna gerek yoktur.
Bunun yanında zorunlu bir seyahat nedeni olmayan ve aşı olmamış kişiler başvuru yapabilir ancak Almanya’ya giriş yapmak, tüm doz aşıların tamamlanması sonrasında gerçekleşecektir.
D. Karantina Zorunluluğu
Almanya’ya seyahat planı yapan kişiler; Almanya Federal Sağlık Bakanlığı’nın 30 Temmuz 2021 ülkeye giriş yönetmeliği doğrultusunda, karantina zorunluluğu kurallarına uymak zorundadır.
Türkiye 17 Ağustos 2021 tarihinden itibaren yüksek risk bölgesi olarak adlandırılmıştır. Bu yüzden Türk vatandaşlarının Almanya’ya seyahatlerinde; son 10 gün içinde Türkiye’nin dışında virüs varyasyonları bölgesinde bulunulması durumunda, Federal Sağlık Bakanlığı’nın izolasyon mecburiyeti doğrultusunda hazırladığı ülkeye giriş yönetmeliğine uymalıdır.
Buna göre;
- Almanya’ya giriş yapıldıktan hemen sonra, direkt olarak varış yerine gidilmiş olması gerekir.
- Varış yerinde ev karantinasına girilmelidir.
- Daha önce yüksek risk bölgesinde bulunulmuşsa; ülkeye giriş yapıldıktan sonra, 10 gün ve virüs varyasyonları bölgesinde bulunulmuş ise, 14 gün boyunca ev karantinasına devam edilmelidir.
Bu karantina döneminde evin ya da dairenin terk edilmemesi ve bulunulan yere misafir kabul edilmemesi de zorunludur. Ancak karantina zorunluluğundan muafiyet sağlayacak durumlar da vardır.
Karantina zorunluluğundan muafiyet durumları
- Yüksek risk bölgesi olarak adlandırılan virüs varyasyonu bölgesi olmamış bölgeden, yalnızca transit geçiş yapılmış ve bu bölgede kalış yapmayacak yolcular;
- Almanya’dan transit geçiş yapan ve ülkeyi en kısa yoldan terk eden yolcular, karantina muafiyetinden yararlanır.
Yüksek risk bölgesinde (virüs varyasyonları bölgesi olmamış) kalış yapan kişiler ise;
- Negatif test sonucunu, aşı belgesini ya da enfeksiyonun atlatıldığına dair belgeyi göstermelidir. Bu durumda karantina bitmiş olur.
- Test sonucu göstermek isteyenler; ülkeye girişten en erken 5 gün sonra, testi yaptırmak zorundadır. Test sonucu çıkana kadar, karantina sürecektir.
- 12 yaş altı çocuklarda karantina süresi; kanıtlayıcı belge olmadan, ülkeye girişten 5 gün sonra biter.
Daha önce virüs varyasyonları bölgesinde kalan kişilerde karantina süresi kısaltılmaz. Almanya’ya seyahat planı yapıldığında; karantina süresi sırasında yüksek risk bölgesi olarak sınıflandırılmış ve virüs varyasyonları bölgesi sınıflandırmasından çıkmışsa, yüksek risk bölgeleri için geçerli olan düzenleme ve muafiyet şartları geçerlidir